Το Μπισχίνι μας

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Πρωινή"

Ένα μνημείο εκπέμπει… S.O.S!: Συνεργασία ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας με τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Γυναικών Σχίνων και τα «Άνθη της Πέτρας»


Πτυχιακή εργασία φοιτητών για την αΑποτύπωση της παλαιάς εκκλησίας Αγ. Ιωάννη στους Σχίνους που λαβώθηκε από το σεισμό

Η συνεργασία του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Συλλόγου Γυναικών Σχίνων με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και το Σύλλογο «Άνθη της Πέτρας» αρχίζει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς, καθώς φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας εκπόνησαν την πρώτη τους πτυχιακή εργασία για την αποτύπωση του Ι. Ναού Αγίου Ιωάννη Σχίνων και εκκρεμούν δύο ακόμη πτυχιακές για το ίδιο θέμα. Ο Σύλλογος Γυναικών Σχίνων, σκοπεύει μάλιστα να διοργανώσει από κοινού ημερίδα με το ΤΕΙ και το Σύλλογο «Άνθη της Πέτρας» για να γίνει η παρουσίαση των πτυχιακών εργασιών των φοιτητών.
Η πτυχιακή εργασία για τον Ι. Ναό του Αγίου Ιωάννη Σχινών, έγινε από τους φοιτητές Βασιλική Καγκαρά και Ανδρέα Γκότση του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με επιβλέπων καθηγητή τον κ. Σωτήρη Λυκουριώτη με τίτλο «ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΠΑΛΑΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΧΙΝΩΝ» ο οποίος ύστερα από σεισμικές δονήσεις  και ιδιαίτερα από τον σεισμό της 15-2-2016 που έλαβε και το τελειωτικό χτύπημα έχει υποστεί ρωγμές και καθίζηση του εδάφους με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας και βεβαίως αναμένεται η αναστήλωση του που παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για να υλοποιηθεί το έργο, εν τούτοις δεν έχει ακόμα δρομολογηθεί.  Ο παλαιός Ναός του Αγίου Ιωάννη Σχίνων, χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες του ΙΘ’ αιώνα με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και σπάνιες αγιογραφίες, χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού και την 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ως μνημείο που χρήζει ειδικής προστασίας. Πρόκειται για μόνοχωρη ξυλόστεγη εκκλησία που έχει τη μορφή βασιλικής.
Ο Σύλλογος Γυναικών Σχίνων, από την ημέρα που ο Ναός πληγώθηκε από το σεισμό μέχρι σήμερα, έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να δρομολογηθεί η αποκατάστασή του και για να σταθεί ξανά όρθια μια εκκλησία μνημείο που εκπέμπει  S.O.S αλλά και σύμβολο του χωριού των Σχίνων, ενώ οι συνεχείς βροχοπτώσεις επιδεινώνουν την κατάσταση στατικότητάς του. Να σημειώσουμε ότι πριν από λίγους μήνες η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για την καθυστέρηση αποκατάστασης του Ναού όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε προσκομίσει, έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ  Δήμου Ζαχάρως και Μητρόπολης Τριφυλίας – Ολυμπίας προκειμένου, με την ολοκλήρωση και έγκριση των μελετών, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού να προχωρήσει σε δημοπράτηση του έργου. Στις 18-10-2017 εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση με ορισμένες συμπληρωματικές παρατηρήσεις – εγγυήσεις επί των μελετών λόγω της ιδιαιτερότητας του υπεδάφους και του μνημείου.
Τα ερωτήματα που είχε καταθέσει η κ. Σαλτάρη προς τους αρμόδιους Υπουργούς εστιάζονται στην επίσπευση της υλοποίησης των παρατηρήσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, στην ολοκλήρωση των διαδικασιών από το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων. Επίσης στη δυνατότητα ένταξης του Ναού σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και τέλος στις ενέργειες που θα προβoύν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό οι διαδικασίες διάσωσης του Ιερού Ναού

Δεν υπάρχουν σχόλια: