Το Μπισχίνι μας

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου Σχίνων


 
Ο Ιερός Ναός της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου, στους Σχίνους Ζαχάρως (στο γνωστό μας και ως Μπισχίνι) είναι μία από τις εντυπωσιακότερες και ίσως μεγαλύτερη σωζόμενη και εν λειτουργία εκκλησία της περιοχής του ΙΘ΄αιώνα.
Από προφορικές μαρτυρίες, αλλά και από επιγραφές ενσωματωμένες στην τοιχοποιία του Ναού γνωρίζουμε, ότι ξεκίνησε να χτίζεται το 1860 από Λαγκαδινούς μαστόρους και αποπερατώθηκε με προσωπική εργασία των κατοίκων μετά από τριάντα πέντε χρόνια (περίπου το 1896), ενώ για το ταβάνι έγινε έρανος από τους Μπισχιναίους απανταχού της γης για να συγκεντρωθεί το ποσό.


Λέγεται δε πως ο Λαγκαδινός πρωτομάστορας που ανέλαβε το έργο (Πλατής), είδε στον ύπνο του σε όραμα τον Αη Γιάννη και επέστρεψε στο χωριό με την πρόθεση να ολοκληρώσει το έργο, ακόμη κι αν αυτό γινόταν χωρίς ο ίδιος να αμοιφθεί γαι την εργασία του.

Ο Ναός είναι κτισμένος μέσα σένα ευρύχωρο πλάτωμα, το οποίο φέρει πετρόκτιστη μάντρα. Παλαιότερα σε αυτό δέσποζε το μεγάλο δέντρο του χωριού, μια παμπάλαια βελανιδιά.
Σήμερα πλατάνια και ελιές παρέχουν τη σκιά τους στους επισκέπτες. 
Στο νοτιο-δυτικό άκρο του Ναού υπάρχει το σχολείο του χωριού μας, το οποίο μαρτυράται πως είναι κτισμένο πάνω στα θεμέλια προγενέστερου Ναού (αγνώστων λοιπών στοιχείων).


Ο Ιερός Ναός Τιμίου Προδόμου Σχίνων, έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο  Πολιτισμού και την 6η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πάτρας, ως μνημείο που χρήζει ειδικής προστασίας, σύμφωνα και με την υπ’ αριθμόν: 
ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ31/53438/1456 π.ε./3-7-1997 - ΦΕΚ 716/Β/19-8-1997,  
Υπουργική Απόφαση.
Στην υπουργική απόφαση αναφέρεται πως πρόκειται για μονόχωρη ξυλόστεγη βασιλική εκκλησία, που ανατολικά απολήγει σε τρεις τρίπλευρες αψίδες.
 Πάνω από τη δυτική είσοδο υψώνεται κωδωνοστάσιο, ενώ εσωτερικά στη δυτική πλευρά διαμορφώνεται γυναικωνίτης. 
Το κωδωνοστάσιο λειτούργησε έως τη δεκαετία του '20 και έκτοτε οι καμπάνες τοποθετήθηκαν σε νέο κτίσμα έναντι του Ναού.
 








Ο ναός του Προδρόμου ο οποίος έχει επιμελημένη τοιχοποιία και αποτελεί αξιόλογο δείγμα ναοδομίας του τέλους του ΙΘ΄αιώνα".
Στο εσωτερικό του Ναού θα επισημάνουμε την εξαίσια ακουστική λόγω της περίεχνης τοιχοποιίας που έφερε κτιστά κεραμικά αγγεία, αλλά και την πλούσια αγιογράφηση που φέρει την υπογραφή σημαντικών αγιογράφων της περιοχής μας και ανάμεσά τους και του Αντώνιου Κόκκινου του Αμοργινού.


Στις 29 του Αυγούστου πλήθος πιστών συρρέει στο Ναό, για να προσευχηθεί και να τιμήσει  τον Πολιούχο του χωριού.









Ακούστε εδώ το "Εξεδυσαν με τα ιμάτια μου"
ΕΞΕΔΥΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑΜΟΥ






















 

Δεν υπάρχουν σχόλια: