Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

Γλυκό σαν...Πετιμέζι!!!!!!!!!!Ένα από τα παραδοσιακά προϊόντα τούτου του όμορφου, μα τόσο παραμελημένου τόπου, είναι το πετιμέζι, αγαθό που στο παρελθόν δεν έλειπε από κανένα σπίτι, μιας που αποτελούσε βασικό συστατικό  της  ιατροφής για όλη την οικογένεια, αλλά κυρίως για τα παιδιά που το απολάμβαναν τις κρύες μέρες του χειμώνα πάνω στις τηγανίτες.

Το πετιμέζι υποκαθιστούσε τη ζάχαρη και το μέλι. Ήταν   "φάρμακο" για το λαιμό και το βήχα και βασικό συστατικό για τις κρέμες των μωρών που  φτιάχνονταν από πετιμέζι και μπομποτάλευρο( αλεύρι καλαμποκιού).


Βασικό συστατικό  σε διάφορα γλυκά, όπως τα μουστοκούλουρα, τον πετμεζοχαλβά αλλά και τα μπρίσκαλα(μικρά σύκα) με πετιμέζι.
(Θα καταγράψουμε και αυτές τις συνταγές μελλοντικά.)
Πως φτιάχνετε όμως το πετιμέζι;   
 Κίνηση πρώτη:  Το πιο σημαντικό είναι να διαλέξουμε με προσοχή το μούστο και  να προσέξουμε να έχει "μπομέ: υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη". Θα υπολογίσουμε πως το 1/5 περίπου της ποσότητας του μούστου θα γίνει πετιμέζι.Λίγες μέρες πριν πρέπει να έχουμε κάψει καθαρά ξύλα( ελίσια συνήθως) για να φτιάξουμε τη στάχτη την οποία  θα διατηρήσουμε σε ένα δοχείο, αφού την κοσκινίσουμε και την καθαρίσουμε  από τα καρβουνάκια.Με τη στάχτη αυτή θα "σταχτιάσουμε" το χαρανί εξωτερικά για να μην καεί και  ένα μέρος της θα το προσθέσουμε στο μούστο για να βράσει μαζί του.

Αφού λοιπόν έχουμα σταχτιάσουμε εξωτερικά το καζάνι, μεταφέρουμε το μούστο με προσοχή και τον βάζουμε απ' ευθείας να βράσει, αφού τον σουρώσουμε πολύ προσεχτικά.

 (Εμείς χρησιμοποιήσαμε σουρωτήρι και τουλπάνι/μαλακή γάζα για το σούρωμα)Προσθέτουμε τη στάχτη και περιμένουμε μέχρι να χοχλάξει για να τον ξαφρίσουμε. Αφαιρούμε με μια κεψέ(μεγάλη τρυπητή κουτάλα) τον αφρό που συνήθως περιέχει τη στάχτη αλλά και διάφορα σαριδάκια: μικρά κομματάκια από κουκούτσια, ξυλαράκια και άλλα.Στη συνέχεια και αφού πάρει μια καλή βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για αρκετές ώρες.

(Εμείς το πρώτο βράσιμο το κάναμε βράδυ και το αφήσαμε να ξεκουραστεί σε λεκάνες πλαστικές μέχρι το επόμενο πρωί).


Το επόμενο πρωί  σουρώσαμε για μία ακόμη φορά το μούστο και τον βάλαμε να βράσει.Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ανακατεύουμε συχνά και προσέχουμε να μην στεγνώσει πολύ και κολλήσει και λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε φυλλαράκια φρέσκιας αρμπαρόριζας για το άρωμα.


Μετά από αρκετές ώρες βρασίοματος σε μέτρια φωτιά το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Η ποσότητα στο τέλος θα  είναι περίπου το 1/5 του αρχικού βάρους και ίσως λιγότερο αν ο μούστος δεν είναι αρκετά γλυκός.

Με προσοχή το τοποθετούμε σε γυάλινα βάζα. Το πετιμέζι μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτο για αρκετό καιρό ( χρόνο περίπου)  εκτός ψυγείου.Θα ακολουθήσουν κι άλλες συνταγές από την παραδοσιακή μας κουζίνα!
Δεν υπάρχουν σχόλια: