Το Μπισχίνι μας

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Φωτορεπορτάζ από την έκθεση Μινωικής ραπτοβελονιάς και την παρουσίαση του βιβλίου της κας Αθανασίας Ατσαλάκη-Γραμματικού "Το Μπισχίνι της καρδιάς μου"στην Ιεράπετρα της Κρήτης


Στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Τουρισμού του Δήμου Ιεράπετρας, έλαβε χώρα στο Οθωμανικό Τέμενος, στο Τζαμί (στην παλιά πόλη)  η έκθεση της κας Αθανασίας Ατσαλάκη-Γραμματικού(από τις 31/8/2019 και  έως τις 4/9/2019), που έφερε τον τίτλο Κρητάνθεμα ή ζωγραφική των δακτύλων.
 Η έκθεση περιλάμβανε τις υπέροχες δημιουργίες της κας Αθανασίας Ατσαλάκη-Γραμματικού, πίνακες φτιαγμένους με τα χέρια, με την πανάρχαια τεχνική της κρητικής δεσιάς, πολλοί από τους οποίους είχαν ήδη εκπροσωπήσει την OIDFA Χανίων σε Πανελλήνιες εκθέσεις αλλά και Παγκόσμιες (σε Αυστραλία, Σλοβενία, Ολλανδία, Γαλλία, Τσεχία, Μάλτα, Αγγλία και Ιαπωνία). 

Η έκθεση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Χρυσούλας Παράσογλου που δίδαξε την μινωική ραπτοβελονιά και την δαντέλα στην κα Ατσαλάκη, αλλά και στη συλλέκτρια δεσιών Μαρί Ναξάκη-Καρυώτη, που στάθηκε αφορμή για να ενταχθεί στην παγκόσμια ομάδα του OIDFA, που έχει σαν στόχο τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε λαού και την εθελοντική προσφορά των γυναικών κάθε κράτους-μέλους του πάνω στην δαντέλα.

Στο στήσιμο της έκθεσης συμμετείχαν και οι κυρίες Μαρία Παπαδάκη και Πόπη Βουρλάκη, μέλη της ομάδας OIDFA Χανίων.  
Η κα Αθανασία Ατσαλάκη Γραμματικού εκπροσωπεί την ομάδα OIDFA Χανίων.


                         


                        





                                  

                                                         


Στον ίδιο χώρο την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της κας Αθανασίας Ατσαλάκη-Γραμματικού "Το Μπισχίνι της καρδιάς μου". 

Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι κυρίες : Μπαχλιτζανάκη Ζαχαρούλα,  Κιμ Ελευθεριάδου, η ίδια η συγγραφέας, αλλά και η αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, κυρία Μαρία Ρουμελιωτάκη, που αγκάλιασε με ιδιαίτερη αγάπη τόσο την παρουσίαση, αλλά και την έκθεση.
Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο που γράφτηκε για το Μπισχίνι, ένα μικρό χωριουδάκι στη Ζαχάρω Ηλείας, μέσα από τις μνήμες ενός κοριτσιού, που κάποτε στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής βρήκε εδώ καταφύγιο και σωτηρία. Η συγγραφέας με περισσή αγάπη  και ευγνωμοσύνη αποτίει φόρο τιμής στο Μπισχίνι των παιδικών της χρόνων.
Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 2017 και επανακυκλοφόρησε το 2019 από τον Πολιτιστικό-Περιβαλλοντικό Σύλλογο Γυναικών Σχίνων, αφού εμπλουτίστηκε με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που προσέφεραν τα μέλη του Συλλόγου. 
Το βιβλίο αυτό ξεχωρίζει για έναν ακόμη λόγο, γιατί συνδυάζει τον πεζό λόγο και την κρητική ντοπιολαλιά για να ενώσει και να αναδείξει με αυτό τον τρόπο τον ελληνικό πολιτισμό, τη λαογραφία, την λαϊκή τέχνη και  εν γένει  την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά!
Ως εκπρόσωπος του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Συλλόγου Γυναικών Σχίνων θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες σε όλες τις κυρίες και τους κυρίους που στήριξαν αυτή την όμορφη διοργάνωση, ιδιαίτερα δε στον Δήμο Ιεράπετρας και στην Περιφέρεια Κρήτης για την ένθερμη φιλοξενία!











Φωτογραφικό υλικό: Ρουμελιωτάκη Μαρία και Μουρτζάκη Μαργαρίτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: