Το Μπισχίνι μας

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Φέτος στους Σχίνους(στο  Μπισχίνι), ένα μικρό χωριουδάκι στην επαρχία Ολυμπίας στο Δήμο Ζαχάρως –Φιγαλείας, τα μέλη του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Συλλόγου Γυναικών Σχίνων καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε δύο σημαντικούς στόχους μας:
α)να διοργανώσουμε το πρώτο σεμινάριο κεραμικής  και δυστυχώς το μοναδικό για το νομό Ηλείας, σε μια περιοχή που παραδοσιακά υπήρχαν αγγειοπλάστες από τα αρχαία χρόνια, έργα των οποίων κοσμούν όλα τα αρχαιολογικά μουσεία. Η τέχνη της αγγειοπλαστικής ήταν συνδεδεμένη για πολλούς αιώνες με την καθημερινότητα των ανθρώπων, δυστυχώς όμως σε αυτή την περιοχή, όπως και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας σιγά-σιγά παραγκωνίστηκε για να επανέλθει σήμερα με άλλη προσέγγιση και νέες προοπτικές. 
Σε αυτό λοιπόν το όμορφο Αυγουστιάτικο αντάμωμα με τους συμπατριώτες μας θα μιλήσουμε για την αξία της κεραμικής τέχνης και θα αναζητήσουμε  τις νέες της προοπτικές μέσα από ομιλίες και βίντεο και παράλληλα θα εκθέσουμε τα πρώτα μας έργα από το σεμινάριο, που υλοποιήθηκε την άνοιξη του 2017, στο Μουσείο Μαθητικής Ζωής κι Εκπαίδευσης (στο  Δημοτικό Σχολείο Σχίνων), από τον κεραμίστα Ηλία Χριστόπουλο.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του σεμιναρίου: Αθανασοπούλου Σταυρούλα, Ανδριοπούλου Μαρία, Γιαννοπούλου  Έλενα, Διαμαντόπουλος Κωνσταντίνος, Ζαχαρόπουλος  Κωνσταντίνος, Ζαχαροπούλου Μαριάτζελα, Νικολαϊδου Μαρία, Μακρή Πανωραία, Μακρή Χριστίνα, Μακρυγιάννη Μαρία, Παπαϊωάννου-Πεπέ Ελένη, ο δάσκαλός μας κεραμίστας Ηλίας Χριστόπουλους και η συγχωριανή μας κεραμίστρια και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη.

β) ο δεύτερος στόχος μας ήταν η έκδοση  του πρώτου βιβλίου που γράφτηκε για το χωριό μας, με τον τίτλο: «Το Μπισχίνι της καρδιάς μου», το οποίο γράφτηκε από την κα Αθανασία Ατσαλάκη –Γραμματικού και περιγράφει το χωριό μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που κυνηγημένο από τη λαίλαπα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου φεύγει από την Καισαριανή για να φτάσει στο Μπισχίνι με μοναδικό στόχο την επιβίωση. Μέσα από τις αναμνήσεις της συγγραφέως καταγράφονται συνήθειες, επαγγέλματα, ήθη και έθιμα των ανθρώπων της προβιομηχανικής εποχής και παράλληλα ηθογραφούνται πρόσωπα και χαρακτήρες. Ιδιαίτερο γνώρισμα του βιβλίου ο συνδυασμός κρητικής ντοπιολαλιάς και ρίμας με την νεοελληνική κοινή! Μοναδικά «δένουν» σ΄ αυτό  οι παλιές φωτογραφίες  που προσέφεραν τα μέλη του Συλλόγου και ανασυνθέτουν εικόνες μιας άλλης εποχής…

Το ίδιο βράδυ υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε λοιπόν το: «Μπισχίνι της καρδιάς μου» που θα γίνει το Μπισχίνι της καρδιάς μας και θα αγαπηθεί από όλους μας.

Όλα αυτά θα γίνουν στο υπέροχο προαύλιο του Μουσείου Μαθητικής Ζωής κι Εκπαίδευσης(στο Δημοτικό Σχολείο Σχίνων) υπό την σκέπην του Αϊ Γιάννη, της εξαιρετικού κάλους, αλλά πληγωμένης από το σεισμό εκκλησίας του χωριού μας, χαρακτηρισμένης ως μνημείο που χρήζει ειδικής προστασίας από το υπουργείο πολιτισμού.
Σας περιμένουμε όλους την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017 και ώρα 9.00 μ.μ. για να γιορτάσουμε για την τέχνη και τον πολιτισμό.

Θα ακολουθήσουν πλούσια κεράσματα της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας,  από τα μέλη του Συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: