Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Σχίνων 2011-2015 Απολογισμός


Ο Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Σχίνων συμπληρώνει φέτος (εν έτει 2016) πέντε χρόνια ζωής και δημιουργίας. 
το πρώτο μας παζάρι
Το ξεκίνημά μας έγινε τον Νοέμβριο του 2011, με αφορμή το Δημοτικό Σχολείο του χωριού μας. 
Ο στόχος μας ήταν να το συντηρήσουμε και να το μετατρέψουμε σε Μουσείο Μαθητικής Ζωής κι Εκπαίδευσης, για να το επισκέπτονται όλοι(μεγάλοι και μικροί) και να ξετυλίγεται το κουβάρι των αναμνήσεων. Ξέραμε πως αυτό λειτουργούσε σε άλλες περιοχές και μας άρεσε πολύ η ιδέα.
Στόχος μας ήταν να ξαναβάλουμε το χωριό μας στο χάρτη, να ξαναδώσουμε ζωή, να ανακαλέσουμε μνήμες και θύμησες, να ξαναδούμε όλα εκείνα που μας ενώνουν....
Έτσι γίναμε σύλλογος... και ξεκινήσαμε να συγκεντρώνουμε χρήματα για τις εργασίες συντήρησης... Ναι υπήρξαν κάποιες σημαντικές δωρεές, αν δεν ξεκινούσαμε όμως όλες να φτιάχνουμε όμορφα πράγματα και να τα εκθέτουμε, τότε δε θα συγκεντρώναμε ποτέ το απαιτούμενο ποσό.
Το πρώτο ουσιαστικό βήμα έγινε με την παραχώρηση του Δημοτικού σχολείου του χωριού μας από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και με την έγκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας. Ξεκινήσαμε τότε τις εργασίες συντήρησης. Οι δύο αίθουσες  του Σχολείου παρέμεναν κλειστές από το 1986 και άνοιγαν μόνο για τις εκλογές.
Ευτυχώς κάτω από πέπλα σκόνης ανακαλύψαμε πίνακες, βιβλιοθήκες, θρανία, βιβλία και υλικό που μας βοήθησε να στήσουμε πολύ γρήγορα το Μουσείο Μαθητικής Ζωής κι Εκπαίδευσης και να συγκεντρώσουμε σε αυτό όλα τα στοιχεία εκείνα που συνέθεταν την εικόνα των σχολείων του παρελθόντος. Για το λόγο αυτό καταγράψαμε και το αρχείο του σχολείου που φυλάσσεται στο Δημοτικό σχολείο Ζαχάρως.

Το καλοκαίρι του 2012, σε μια λαμπρή τελετή στο προαύλιο του σχολείου και υπό την σκέπην του Αη Γιάννη, τιμήσαμε τη δασκάλα του χωριού μας, την κα Καλλιρρόη Παναγιωτοπούλου και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και σεβασμού τοποθετήσαμε στην είσοδο του σχολείου μαρμάρινη επιγραφή που φέρει το όνομα της.
Όμορφες συγκινητικές στιγμές και μνήμες που θα μας συντροφεύουν και τα επόμενα χρόνια...


 φωτογραφίες από την εκδήλωση του 2012

Και να που τα όνειρά μας έπαιρναν σάρκα και οστά. Ο πρώτος, ο κυριότερος στόχος μας είχε  επιτευχθεί και μάλιστα νωρίτερα απ' όσο περιμέναμε. Το χωριό μας, το Μπισχίνι μας απέκτησε αρκετά γρήγορα ένα μικρό, αλλά καλαίσθητο Μουσείο Μαθητικής Ζωής κι Εκπαίδευσης.
Κι έτσι ένα χειμωνιάτικο πρωϊνό παιδικές φωνούλες γέμισαν το προαύλιο του Αη Γιάννη και το κουδούνι ξαναχτύπησε μετά από 30 χρόνια περίπου... Ήταν οι πρώτοι μας επισκέπτες...

Δημ. σχολείο Κρεστένων
Δημ. σχολείο Κρεστένων
Οι μικροί μαθητές κάθονται στα παλιά ξύλινα θρανία, φοράνε τις μαθητικές τους ποδιές, ξεφυλλίζουν το παλιό αναγνωστικό και προσεγγίζουν με βιωματικό τρόπο την τοπική ιστορία και ιδιαίτερα την ιστορία της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Οι μεγάλοι του χωριού αφηγούνται ιστορίες από τα μαθητικά τους χρόνια και τα μάτια όλων είναι βουρκωμένα.
 Όλοι ακούμε με προσοχή και ξαφνικά συνειδητοποιούμε πως μέσα από τις αφηγήσεις τους περνάει από μπροστά μας η Ελληνική Ιστορία των τελευταίων εκατό χρόνων, τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που στιγμάτισαν τον τόπο μας.
Οι μικροί μας φίλοι  επισκέπτονται τον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου, τον Αη Γιάννη μας, την εξαιρετικής ομορφιάς εκκλησία του χωριού μας, σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο του ΙΘ΄ αιώνα, με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία και σπάνιες αγιογραφίες και στη συνέχεια περνούν στο προαύλιο και παίζουν παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια.

Δημοτικό σχολείο Ζαχάρως
Ακολούθησαν κι άλλες επισκέψεις πολύ γρήγορα και από το Δημοτικό Σχολείο Ζαχάρως και κάθε φορά η εμφάνιση των μικρών παιδιών μας γεμίζει ιδιαίτερη χαρά. Ανάμεσα στους μικρούς μας επισκέπτες πάντα υπάρχουν και παιδιά ή εγγόνια των παλαιών μαθητών αυτού του σχολείου.
Επειδή μας αρέσει πολύ να δημιουργούμε μικρά ρήγματα μεσ' στην ατέρμονη σιωπή της επαρχίας, γι' αυτό και θέσαμε πολύ γρήγορα τον επόμενο στόχο μας, τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου! Που αλλού μα στο Μπισχίνι φυσικά. Μετά από την παραχώρηση (με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζαχάρως -Φιγαλείας και τις εργασίες συντήρησης και σε συνεργασία πάντα με το Τοπικό Κοινοτικό Συμβούλιο Σχίνων, ξεκίνησε η δημιουργία του μουσείου μας.Μέσα σε δύο μήνες σκληρής δουλειάς, με υπέροχους ανθρώπους, καταφέραμε και ολοκληρώσαμε τις εργασίες μας!
Κι έτσι τον Αύγουστο του 2014 εγκαινιάσαμε στο χωριό μας το Λαογραφικό Μουσείο Σχίνων!
Κι ομολογουμένως το χαρήκαμε πολύ!!

Στα εγκαίνια πρωτοστάτησε ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομος
Έτσι την επόμενη χρονιά τα μικρά παιδιά επισκέφθηκαν και το Λαογραφικό του χωριού και προσέγγισαν την επιστήμη της Λαογραφίας και της Τοπικής Ιστορίας με απλό και βιωματικό τρόπο.

μαθαίνοντας αργαλειό

 
 
Το καλοκαίρι του 2015 ξεκίνησε και η διαδικασία μύησης στην τέχνη της υφαντικής, του αργαλειού. 
Τα καλοκαίρια καθιερώσαμε και μαζευόμαστε και παίζουμε παραδοσιακά παιχνίδια και το κυνήγι του χαμένου θησαυρού και τολμήσαμε (τα Χριστούγεννα του 2014 και το καλοκαίρι του 2015) και ανεβάσαμε και τις πρώτες μας παιδικές παραστάσεις και προσπαθούμε να περνάμε όλοι όμορφα, γιατί πιστεύουμε πως ο τόπος μας για να πάει μπροστά πρέπει εκτός από ωραία θέα, να γίνουμε όλοι μια παρέα, όλοι μικροί και μεγάλοι!

Δραστήρια Μέλη του Συλλόγου(Μεγάλοι και μικροί)

To σχολείο αποκτά ζωή!_______________________________________________________________________________


Τα ημερολόγια μας:


Φωτογραφίες από το καρναβάλι της Ζαχάρως

Φωτογραφίες από Συνεργασίες με του Τοπικούς Συλλόγους

Φωτογραφίες από διάφορες δράσεις
από την επίσκεψη του Euracademy Association

Ποδηλάτες Ζαχάρως
Τελικά είναι αδύνατον να αναφερθούμε σε όλες μας τις δράσεις:
κοπή πίτας, κέρασμα για όλους τους συμπατριώτες μας το βράδυ της Αναστάσεως και στις 29 του Αυγούστου, εκδρομές (όχι πολλές λόγω κρίσης), παρουσιάσεις βιβλίων (του κου Αγαθοκλή Παναγούλια και της κας Ελένης Παπαδοπούλου), συνεργατικές δράσεις με τους Συλλόγους της περιοχής είτε αυτές αφορούν βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους της Κεφαλλονιάς, είτε τη στήριξη του δικού μας Κέντρου Υγείας, συγκέντρωση βιβλίων για τη δημιουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης
(σιγά μη σταματήσουμε χαχα) και τόσα άλλα...
Όποιος θυμάται ας συμπληρώσει κι όποιος έχει να προτείνει κάτι ακόμα με χαρά θα τον/την ακούσουμε...


Δεν υπάρχουν σχόλια: