Το Μπισχίνι μας

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Εκδρομή στην Ανάβρα!



Επιστρέφοντας από την Ανάβρα…
Μετά από την ομιλία του κου Τσουκαλά και την εκδρομή και  περιήγηση μας στο χωριό της Ανάβρας αντιφατικά συναισθήματα γέμισαν την ψυχή μας.
Ναι, καταρχάς αισθανόμαστε δικαιωμένοι μετά από την επιλογή μας αυτή.  Η εκδρομή μας στην Ανάβρα Μαγνησίας μας άνοιξε νέους ορίζοντες, μας πλούτισε σε εικόνες, ήχους, γεύσεις και αρώματα. Κυρίως όμως κατάφερε να μας γεμίσει ελπίδα.  Τώρα ξέρουμε πως μπορούμε κι ΕΜΕΙΣ. Ο κος Τσουκαλάς μας υπέδειξε και τον τρόπο και μοιράστηκε μαζί μας την πολύτιμη εμπειρία του. Το χωριό του, η όμορφη Ανάβρα (το αλλοτινό Γούρα) είναι κομμάτι από την Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε, είναι η Ελλάδα που ονειρευόμαστε, αλλά τελικά δεν έχουμε!
Ο κος Τσουκαλάς, ως κοινοτάρχης της Ανάβρας, κατάφερε να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς,  γιατί και Παιδεία διαθέτει  και στόχους υψηλούς,  κυρίως όμως  γιατί είναι  βαθιά δημοκράτης! Ναι, σ΄ αυτό του το εγχείρημα δεν ήταν μόνος του. Στην αρχή τον στήριξαν οι δικοί του άνθρωποι, η σύζυγός του κα Καραλή και η γραμματέας της κοινότητας κα Λιάλιου, αλλά στη συνέχεια ολόκληρο το χωριό. Δε χρησιμοποίησε τεχνάσματα, δεν ακολούθησε τα σκοτεινά μονοπάτια της διαπλοκής, διεκδίκησε με πυγμή και θάρρος και το κατάφερε.  Το μυστικό του ήταν απλό, το μυστικό του ήταν οι Λαϊκές Συνελεύσεις.
Κι έτσι εμείς οι ταπεινοί επισκέπτες της Ανάβρας μπορούμε σήμερα να δούμε ένα χωριό με υπερσύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες και σφαγείο, με Αιολικό πάρκο, με Περιβαλλοντικό πάρκο (στη θέση του σκουπιδότοπου) με δρόμους ασφαλτοστρωμένους, με πάρκινγκ στο κέντρο του χωριού, με δικό του σχολείο, νηπιαγωγείο και αγροτικό ιατρείο (και όλα αυτά με δικά τους σπίτια για το γιατρό τον δάσκαλο και τη νηπιαγωγό), με βιβλιοθήκη και λαογραφικό μουσείο, με όλες εκείνες τις παροχές που κάνουν τη ζωή των κατοίκων απλούστερη και ομορφότερη και καταφέρνουν παράλληλα να προσελκύουν αρκετούς επισκέπτες αλλά και… υποψήφιους κατοίκους.
Το θλιβερό στην ιστορία της Ανάβρας είναι πως ο Καλλικράτης λειτούργησε σαν ανάχωμα στην εξέλιξη. Το ακόμη θλιβερότερο για όλους μας είναι πως η Ανάβρα είναι μία και όπως είπε κι ένας «φίλος» λίγο πριν ξεκινήσουμε την εκδρομή μας, ο δικό σας ο τόπος Ανάβρα δε θα γίνει ποτέ. Γιατί άραγε;
Εμάς εδώ τι μας εμποδίζει; Δεν υπάρχουν εδώ άνθρωποι με παιδεία και ήθος; Δεν εφαρμόζονται κι εδώ τα ίδια προγράμματα; Δεν έχει ο δικός μας ο τόπος, τα δικά μας χωριά δυνατότητες και θετικά στοιχεία για να τα αναδείξουμε και να τα αναπτύξουμε;
Εμείς, γι’ αυτό πήγαμε! Πήγαμε για να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια και να μάθουμε. Κι ας μας χλεύασαν κάποιοι κι ας μας λοιδόρησαν, για τούτο μας το τόλμημα! Δεν το παίζουμε «σωτήρες»! Δεν προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση. Πως θα μπορούσαμε άλλωστε; Ούτε πιστεύουμε πως μπορούν να αλλάξουν όλα μέσα σε μια μέρα. Είμαστε εδώ όμως!  Αγαπάμε αυτό τον τόπο και ελπίζουμε πως κάποια μέρα θα αλλάξουν κι εδώ τα πράγματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τον τρόπο, όχι για να τον υποδείξουμε απλώς στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά για να συνεργαστούμε μαζί της! Εμείς θα είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε εθελοντικά και συλλογικά!
Ελπίζουμε κάποια στιγμή η παρέα μας να μεγαλώσει κι άλλο.  Στην παρέα μας μόνο  «λαδιάρηδες» δε χωράνε! Για όλους τους άλλους υπάρχει χώρος αρκετός, ιδιαίτερα δε για κείνους που πιστεύουν στην Ξέλαση!

Υ.Σ. Χρωστάμε όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Γαία, που έριξε το σπόρο της ενότητας στους Πολιτιστικούς Συλλόγους! Του το οφείλουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: