Το Μπισχίνι μας

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Οικονομίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Φέτος για πρώτη φορά ο Σύλλογός μας συμμετείχε στο 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Οικονομίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μετά από πρόσκληση του "ΓΑΙΑ", του κινήματος ελεύθερων πολιτών.


Το Φεστιβάλ  έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία Ζαχάρως (πλατεία Αντώνη Κρέσπη) την Τρίτη 31 Ιουλίου και την Τετάρτη 1η Αυγούστου, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία συγκεντρώθηκαν τόσοι πολλοί σύλλογοι, για να προβάλλουν, από κοινού, την   ομορφιά αυτού του τόπου τον πολιτισμό του και τη φιλοξενία του.
Γι' αυτό το Φεστιβάλ δουλέψαμε όλοι πολύ (και όταν λέμε όλοι εννούμε όλοι), ξεκινώντας από τα μέλη και τα προεδρεία των συλλόγων για την προετοιμασία του υλικού και τη διαμόρφωση των περιπτέρων, τις κυρίες και τους κυρίους που ετοίμασαντα κεράσματα και συγκέντρωσαν βότανα, αρωματικά, καρπούς και σπόρους της γης, αλλά και έργα οικοτεχνίας και ζωγραφιές, κοσμήματα, ξυλόγλυπτα, κ.α.
Νομίζω το αποτέλεσμα ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ! Κάθε Σύλλογος είχε να αναδείξει και κάτι! Κάθε χωριό τις δικές του ομορφιές!
Φιλοδοξούμε  αυτό το Φεστιβάλ να γίνει θεσμός γι' αυτό τον τόπο και να επαναληφθεί και του χρόνου με καλύτερη οργάνωση και περισσότερα εκθέματα.
 ποδείξαμε πως μπορούμε και να συνυπάρξουμε και να συνεργαστούμε και να καταφέρουμε να οργανώσουμε κάτι τόσο όμορφο, χωρίς καμμία επιχορήγηση και καμμία άλλη βοήθεια.  Όλοι εργάστηκαν εθελοντικά! Ο κύριος Στάθης Κοκκαλιάρης δούλεψε και τα δύο βράδια μαζί  με το γιό του και προσέφεραν τον ήχο και το φωτισμό. Το Λέπρεο προσέφερε τα τραπέζια και η Αρήνη τις καρέκλες, η Καλίδονα τα τραπεζομάντηλα, ο κύριος Θοδωρής Μπαχούρος κατασκεύασε την οθόνη και την προσέφερε στη συνέχεια στους Συλλόγους και  ο βιντεοπροντζέκτορας είχε παραχωρηθεί από το Γυμνάσιο Κρεστένων  και από τη διευθύντριά μου κυρία Ρούσσα Μωραϊτου!
Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμ όλους! Περάσαμε πολύ ωραία. Χαρήκαμε πολύ που γνωριστήκαμε με όλους εκείνους που μπορούμε να μοιραστούμε την ίδια αγωνία για το αύριο αυτού του τόπου.
οκΘερμές ευχαριστίες προς τους ποέδρους και τα μέλη του Πολιτιστικό Συλλόγου « η Αρήνη», του Πολιτιστικού Συλλόγου Κακοβάτου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας « Σάρενα», προς τον  Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Λεπρέου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακισταίων «η Μάκιστος», τον Σύλλογο Απανταχού Ξηροχωριτών «ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», τον Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πολιτών Μηλέας «Σκλήβα», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φασκομηλιάς, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρυσοχωρίου«ο Άγιος Γεώργιος»,
ιδιαίτερα προς τον Γιώργο Κατσάμπουλα, που έπαιξε κιθάρα και τραγούδησε Άσιμο, Σιδηρόπουλο και Πανούση το πρώτο βράδυ, αλλά κτον Κύριο Γιάννη Ζιλήρο που έπαιξε φλογέρα και τραγούδησε δημοτικά τραγούδια το δεύτερο βράδυ.
Τέλος ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε για τη συμμετοχή,
 την παρουσία τους και τις ομιλίες τους 
 τις κυρίες Δέσποινα Δαλιάνη και Νίκη Πρασσά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Αρήνη",
τον κύριο Νίκο Κοροβέση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κακοβάτου,
την κυρία Κολοβού Γεωργία από τον Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Λεπρέου, 
τον κύριο Στάθη Κοκκαλιάρη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακισταίων"Μάκιστος"
Τον κύριο λεωνίδα Χωρέμη από τον Σύλλογο Απανταχού Ξηροχωριτών "Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος",
τον κύριο Θοδωρή Μπαχούρο από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πολιτών Μηλέας "Σκλήβα",
τον κύριο Αλεξόπουλο Κων/νο από τον Πολτιστικό Σύλλογο Φασκομηλιάς,
την κυρία Τριανταφυλλιά Νιάρχου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλίδονας "Σάρενα"
τον κύριο Κώστα Μαντά από  την Εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι»,
την κυρία Αγγελική Τσούρα από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων,
τον κύριο Κωνσταντίνο Βλάμη πρόεδρο του Συλλόγου Ολυμπίων,  
  την κυρία Παναγιώτα Κυριακοπούλου, καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσοχωρίου 
και την Μαρία Λούπη και Νίκο Δημόπουλο από το «ΓΑΙΑ», το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών, τους πρωταίτιους αυτού του εξαιρετικά τολμηρού εγχειρήματος.

Μετά τιμής,
Πανωραία Μακρή,
Πρόεδρος του Πολιτιστικού - Περιβαλλοντικού Συλλόγου Γυναικών Σχίνων
Μάκιστος

Μάκιστος
Φασκομηλιά




Σύλλογος Ολυμπιων

Λέπρεο

Ξηροχώρι

Μπισχίνι

Μάκιστο-Καλίδονα

Αρήνη

Αρήνη

Πελίτι

κα Π. Κυριακοπούλου

κα Αγγ. Τσούρα

η αφεντιά μου

με τη μικρή Αγγ. Σκαλτσά
κος Γιάννης Ζιλήρος

κος Κων/νος Βλάμης

κα Μαρία Λούπη- κος Νίκος Δημόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: