Το Μπισχίνι μας

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους Μπισχιναίους!

Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους Μπισχιναίους!



Πριν από λίγες μέρες τα μέλη του  Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Συλλόγου Γυναικών Σχίνων, αιτήθηκαν (με έγγραφη επιστολή) προς το Κοινοτικό και το Δημοτικό Συμβούλιο την τροποποίηση μιας παλαιότερης απόφασης που αφορούσε τη χρήση του Κοινοτικού γραφείου.
Αιτούμασταν την πενταετή παραχώρηση του Υπογείου για να το κάνουμε Λαογραφικό Μουσείο και παράλληλα ζητούσαμε την άδεια για να λειτουργήσει Δανειστική Βιβλιοθήκη στην παλιά αίθουσα συνεδριάσεων του επάνω ορόφου, οι άλλες δύο αίθουσες – το γραφείο του προέδρου και η αποθήκη με το αρχείο- θα παρέμεναν κλειστές και θα τις χρησιμοποιούσε  το Κοινοτικό συμβούλιο.
Στην ίδια επιστολή διευκρινίζαμε  πως:  
·         Το Λαογραφικό Μουσείο, θα είχε ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες του και θα έφερε  την ονομασία «Λαογραφικό Μουσείο Σχίνων».Θα περιλάμβανε: α στην 1η αίθουσα, τη δημιουργία προσομοίωσης της αγροτικής κατοικίας των αρχών του 19ου αιώνα, β) στη 2η αίθουσα έκθεση υφαντικής και έργων λαϊκής τέχνης και γ) στην 3η αίθουσα,  έκθεση αγροτικών και άλλων εργαλείων της προβιομηχανικής εποχής.
·      Η Δανειστική Βιβλιοθήκη, θα λειτουργούσε στην πρώην αίθουσα συνεδριάσεων, και θα έφερε το όνομα του συμπατριώτη μας ποιητή και δημοσιογράφου Ηλία Γκρη (Γεωργακόπουλου), σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, μιας που ο ίδιος δώρισε μεγάλο μέρος από τα βιβλία του που υπάρχουν μέσα στο χώρο, πιστεύουμε για τον ίδιο σκοπό.
Στο ίδιο έγγραφο τα μέλη του Συλλόγου δεσμευόμασταν, πως το αρχείο της Κοινότητας, θα συνέχιζε να φυλάσσεται στον ίδιο όροφο, σε χώρο μη προσβάσιμο για το κοινό, επειδή  ξέρουμε καλά πως θα αποτελέσει μελλοντικά πηγή ιστορικής γνώσης για το χωριό μας. Επίσης τονίζαμε πως θα βοηθήσουμε στη συντήρηση του κτιρίου τόσο οικονομικά όσο και με προσωπική εργασία και έτσι θα το καταστήσουμε λειτουργικό και χρήσιμο για τους κατοίκους. (Ήδη από το καλοκαίρι του 2012 είχαμε ξεκινήσει εργασίες για τη διάσωση του).

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως με παλαιότερη αίτηση είχαμε ζητήσει τη μετατροπή του γραφείου του προέδρου σε Αγροτικό Ιατρείο και μας είχε διευκρινιστεί πως κάτι τέτοιο δε μπορούσε να γίνει.

            Η αίτησή μας λοιπόν πήγε στο Δημοτικό Συμβούλιο και πέρασε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων και τώρα περιμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση και να πάρει το δρόμο της για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τους ευχαριστούμε πολύ όλους γι’ αυτό.
            
Δυστυχώς όμως στο ίδιο το χωριό έχει ξεκινήσει μια περίεργη αντίδραση, ουδόλως προοδευτική, που δείχνουν να την ενστερνίζονται διάφοροι συμπατριώτες μας -κατά τα άλλα προοδευτικοί -  οι οποίοι αρνούνται να καταλάβουν κάποια απλά πράγματα και να αποποιηθούν αντιλήψεις φαλλοκρατικές και οπισθοδρομικές και εμποδίζουν με αυτό τον τρόπο την πρόοδο του χωριού.

Ειλικρινά, είναι θλιβερό να συναντάμε τη σιωπηρή άρνηση, από τους συμπατριώτες μας, για κάτι που έπρεπε να έχει γίνει ήδη! Είναι δε ιδιαίτερα «τρομακτικό» να μιλούν κάποιοι για αρνήσεις που προέρχονται από απειλές! Είναι αστείο και συνάμα θλιβερό να ακολουθούν κάποιοι-ακόμη και σήμερα- τις ίδιες αποτυχημένες στρατηγικές που ακολουθούσαν για χρόνια, με τις οποίες κατάφεραν να φτάσουν το Μπισχίνι στο ύψιστο σημείο… προόδου και ευμάρειας!

Οι θέσεις μας είναι απλές κι έχουμε  αποδείξει έμπρακτα στα τρία χρόνια λειτουργίας μας ποιες είναι οι προθέσεις μας! Δεν θέλουμε να μας κρίνετε από τα λόγια μας, αλλά από τα έργα μας. Θέλουμε το χωριό μας να ξαναμπεί στο χάρτη και να αποκτήσει ζωή!


Ευελπιστούσαμε πως η αίτησή μας αυτή θα λειτουργούσε ενωτικά και θα είχε την απόλυτη αποδοχή από όλους τους Μπισχιναίους… Πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως με αυτό τον τρόπο το Κοινοτικό θα έπαυε να είναι μια μίζερη αποθήκη νεοκλασικού χαρακτήρα και θα αποκτούσε αληθινά πολιτιστική ταυτότητα και δυναμικό ρόλο, μέσα τόσο από το Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και τη Δανειστική Βιβλιοθήκη. Η πρόταση μας αυτή δεν ξεκίνησε σαν αλαζονική και υπερφίαλη αντίδραση προς εκείνους που το έφτιαξαν, αλλά σαν έμπρακτη ένδειξη σεβασμού όχι μόνο στους εμπνευστές και δημιουργούς του,  αλλά και σε όλους εκείνους που το χρηματοδότησαν, δηλαδή σε όλους τους Μπισχιναίους!
(Τα χρήματα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι χρήματα όλων των λαών της Ευρώπης).

Λυπούμαστε πάρα πολύ που κάποιοι ακόμη δε συμφωνούν μαζί μας και δείχνουν να  αισθάνονται απειλημένοι από μια χούφτα γυναίκες…
Ελπίζουμε πως μετά και την Ανάσταση του Κυρίου, το Ανέσπερο Φως, θα τους βοηθήσει να βρουν την εσωτερική τους αλήθεια και να συμπράξουν μαζί μας ενωτικά και προοδευτικά!